Enfalden i komersiell radio

Enfalden i komersiell radio

SVERIGE

Tagiskt hur P3 och P4 jagar reklamradions hjärndöda musikmix

Jag har tyvärr tvingats inse att de som väljer musik i våra radiokanaler saknar både ambition och mod. Det gäller bara att hålla en så bred lyssnarskara som möjligt kvar i den egna kanalen. Varför är ni så ängsliga?

 

Med tanke på hur mycket musik som skapas runt om i världen varje dag är enfalden i de kommersiella radiokanalerna skrämmande. Efter att ha plågat mig på morgonen under en veckas tid står det klart att de som väljer ut musiken fullständigt saknar mod och att det helt saknas ambitioner. Det gäller bara att maximera vinsten, det vill säga – aldrig, aldrig någonsin sticka ut det minsta. Inte ens i den statsfinansierade radion är det så värst mycket bättre, p3 och p4 jobbar hårt för att ligga i hasorna på reklamradion. Möjligen kan lite vågade, alternativa toner höras i p1 och p2.

Varför är ni så ängsliga? Vad hände med musikalisk bredd? Vill man ha bredd – ja, då ska det till specialprogram som förläggs till udda tidpunkter. Allt för att inte störa den breda massans väl inarbetade ljudbild. Gud förbjude att någon skulle riskera att väckas från denna hypnos och vilja få något annat än hjärndöd, helautomatiserad musik till livs.

Skärpning anbefalles!

Roger M Carlsson