Fullmånens glömda namn

Fullmånens glömda namn

VÄRLDEN

Du kanske har hört någon säga vargmåne, snömåne eller köldmåne? Använder du det rentav själv? Har du kanske undrat varifrån de här namnen kommer. Här är en förklaring.

Fullmånen är en lätt igenkänd syn på natthimlen. Dess växlingar är cykliska och enkla att förstå. Alltså blev månen ett slags årsklocka för de infödda indianerna. De olika fullmånarna gavs namn efter företeelser i naturen eller efter de aktiviteter som gjordes just då. Trots att stammarna nu bara är en spillra av de mäktiga folk som en gång befolkade Amerika har de gamla namnen inte fallit helt i glömska och dyker då och då upp igen i olika sammanhang.

Här är en sammanställning och förklaring. 

1. Vargmåne. Wolfmoon. Januari

År 2018 infaller vargmånen den 2:e januari. När vintern var som kallast och hårdast hörde de ofta vargar som ylade av hunger i januari och därmed fick vargmånen sitt namn.

2. Snömåne. Snowmoon. Februari.

Eftersom februari var månaden med mest snö fick februarimånen det namnet. 2018 infaller snömåne den 31 januari.

3. Maskmåne. Worm moon. Mars

Infaller under 2018 den 2 mars. Saven stiger i träden, maskarna börjar röra sig i marken. Kort sagt börjar våren infinna sig. Den här periodens måne har flera namn. Sap Moon, Crow Moon, Lenten moon, Alltså savmåne, kråkmåne eller fastemåne.

4. Rosa måne. Pink Moon. April

Infaller under 2018 den 31 mars. Orsaken är inte att månen är rosa utan namnet kommer av en tidig sorts vildblommor som är rosa. Alternativa namn är Corn planting moon, Bright Moon eller Milk moon.

5. Blommåne. Folower Moon. Maj

2018 infaller blommåne den 30 April. Namnet kommer av att det våren nu anlänt med full kraft.

6. Jordgubbsmåne. Strawberry moon. Juni

Infaller under 2018 den 29 maj. Nu är det dags att börja plocka de första jordgubbarna. Den kallas även rose moon, hot moon eller heymoon.

7 Åskmåne. Thunder Moon. Juli

Infaller under 2018 den 28 Juni. Det är den här perioden som det är vanligast med åskoväder.

8. Störmåne. Sturegon Moon. Augusti

Infaller under 2018 den 27 Juli. De fiskande indianstammarna dörpte augustimånen till Störmåne eftersom det var den tiden man fiskade stör.

9. Skördemåne. Harvest Moon. September

Infaller under 2018 den 26 Augusti. Den här månen är den som är närmast höstdagjämningen. Namnet kommer av att en del stammar skördade majs under den här tiden. Kallas även fruktmåne eller corn moon. Något som dök upp i Pocahontasfilmen i sången Colors in the wind även om textförfattaren inte kände till betydelsen majsmåne.

10 Jägarmåne. Hunters Moon. Oktober

Infaller under 2018 den 25 September. Det är nu dags att jaga eftersom djurens ungar har vuxit på sig och marken lämpade sig för jakt.

11. Bävermåne. Beaver Moon. November

Infaller under 2018 den 24 Oktober. Bävrarna gör sig nu klara för vintern och de jagande stammarna sate ut bäverfällor för att få tag i den varma pälsen.

12. Köldmåne. Cold moon. December

Infaller under 2018 den 23 November. Kanske behöver du ingen högre examina för att förstå varför årets sista fullmåne fått namnet köldmåne.

Roger M Carlsson