Det här med att dela med sig på internet…

Det här med att dela med sig på internet…

Så var det dags igen – en ny ”jättevikti” virusvarning. Den här gången var det inte stackars Fabrizio Bambrilla som påstås vara en ond människa utan istället har en Magnus från Skåne, hängts ut helt utan orsak. Det påstås att han är en ond hacker som tydligen kan trolla med datorer på de mest häpnadsväckande sätt.

När jag får en sådan varning IGEN (det är nog flera hundra såna som anlänt vid det här laget) kan jag inte låta bli att bli lite elak, jag brukar svara något i den här stilen:

Nej, nej, nej, det är helt fel, den som skickade det där till dig har fått det helt om bakfoten. De påstår att det är en ”jättefali” hacker som, om du accepterar vänskap på facebook kommer att göra massa elaka saker typ. Men jag har minsann undersökt saken. Sanningen är så mycket värre än du kan föreställa dig – det är faktiskt den påstådde hackarens hund, Fizatan – (som är en genmanipulerad jävligt ettrig dvärgschnauzer med faiblesse för jordnötssmör för övrigt). Han må se ut som en schäfer men det är de manipulerade generna.

Möt Fizatan – den genmanipulerade dvärgschnauzern…

Fizatan är jätte, jätte, JÄTTE elak. Han våldtar alla kvinnor i ditt hem, tömmer sen ditt kylskåp, bankkonto och din hjärna innan han slutligen lyfter benet och kissar dig i ansiktet. Det är det som händer om du blir vän med hans husse. Det här måste du nu genast dela dela dela obbbs!! ”jääteeväktigkttt” inte kopeeera utan dela på knappen därnere du vet. Om du inte kåpeerar kommer en massa jävligt jobbiga saker att hända inom tre väckor

I bästa fall får jag ett frågetecken som svar, och då skriver jag vadå. Den som utsatts för mitt elaka påhopp skriver då, jamen det där kan ju inte vara sant…. Därefter kan man diskutera källkontroll och källkritik. Det har dessvärre hänt att delaren inte riktigt fattat vad de läst och lydigt delar till hela sin kontaktlista.. booom 🙂

När det gäller virusvarningar på internet – tänk såhär:
Är det inte troligare att facebook skulle larma om ett virus än att ”Placera vännens namn här” gör det? Jag kanske borde kolla det här på bluffakuten?

Gör det. Och då kommer du se att varningen är fejk. Även om inte bluffakuten hunnit publicera, eller du inte hittar något om just din varning, låt bli att dela den ändå, det finns så många andra facebookanvändare. Låt någon av dem göra bort sig.

Det här gäller för övrigt även alla andra former av varningsmeddelanden som stormar fram över internet som en skogsbrand på steroider.
Hallmarks vykort exemplevis.

En modernare och mörkare variant är när någon sammanställer en massa information (som eventuellt kanske möjligen är sann) om en person och sen delar den.

Det finns t.ex. hunduppfödare som fått sitt rykte förstört av missunnsamma personer. Låt istället polisen sköta utredningar och sen lagföra de som begår brott. Det är inte ditt jobb!