Facebookvirus och hur du överlever.

Facebookvirus och hur du överlever.

En relativt ny företeelse på internet är de virus som sprids via facebook. Det är social ingenjörskonst på hög nivå, där användarnas beteende är exakt förutsett. Det är så välgjort att även avancerade och luttrade användare har trillat dit.

Många har fått meddelanden från vänner och bekanta i Facebookchatten med en länk till en video. Vännen förefaller ha delat en video skrivit ditt namn, någon text och sedan en smiley, som exemplet här intill. Ofta är texten något i stil med: Va? Är det här verkligen du / OMG är det du / Det trodde jag inte om dig – samtliga texter är ägnade att skapa ett omedelbart behov av att se filmen.

På grund av den luriga och till synes ofarliga utformningen av meddelandet har många klickat på länken. Klickar du på länken transporteras du till en sida som liknar Youtube och ett meddelande dyker upp och ber dig ladda ner ett tillägg till din webbläsare. Observera att fram till det här steget har du fortfarande inte drabbats av viruset. MEN! Laddar du ner tillägget får det tillgång till hela din kontaktlista på Facebook och börjar spamma dina vänner med liknande meddelanden.

Att inte ladda ner tillägg från främmande hemsidor kan tyckas självklart, men många personer blivit drabbade och sådana här meddelanden skickats kors och tvärs över Facebook. Det går lite i vågor, ibland kommer det många på en dag ibland är det flera dagar mellan.  Om du har blivit drabbad av detta ska du testa lite olika metoder för att bli av med det. Det första är såklart att försöka leta upp tillägget i din webbläsare och avinstallera det. En rensning av datorn med hjälp av program som Malwarebytes eller BitDefender är också att rekommendera.

Den lilla pilen döljer inställningarna

Därefter ska du byta lösenord på facebook, sedan ska du logga ut från samtliga enheter.
Det gör du inne i facebook under den lilla pilen i topplisten. Långt ner i listan står det inställningar. Den ska du klicka på.

När du tagit bort tillägget är det dags att låsa till facebook. Klicka för större bild.
Som sista åtgärd för att återta kontrollen – logga ut från alla enheter.

Lämna ett svar