Att tillverka Quorn.

Att tillverka Quorn.

En kraftigt förenklad manual till quorntillverkning.

Mycel från en art av jordsvampar är grunden i quorntillverkningen.

Börja med att gräva runt lite i trädgårdslandet för att isolera mycel från några exemplar av jordsvampen Fusarium Venenatum (ta med mikroskop så det inte blir fel). Såhär långt är det egentligen inga problem med ditt quorn.

Men nu börjar det bli lite värre. Ta en rejäl balja och lägg ner mycelet och svamparna. Sen låter du det jäsa tillsammans med glykos och kvävegödsel (antingen köper du granulat från Weibuls, eller så pinkar du i baljan själv, det borde funka lika bra.). Tillsätt vitaminer och mineraler så att en optimal jäsningsmiljö åstadkoms.

När det jäst klart är det dags att värmebehandla så att överskottnivåerna av ribonukleinsyror bränns bort. Pust. Nu är du nära. Låt oss säga att du ska göra köttbullar. Tillsätt nu bara texturerat veteprotein, vetemjöl, natriumalginat, rehydrerad äggvita från frigående höns, lök, naturliga aromämnen, palmolja, risstärkelse, rostat kornmaltextrakt.

Det här är det mer miljövänliga sättet att äta om vi får tro den våg av desinformation som nu svämmar över oss i media. ”Det är bara bonnläppar som äter kött”. ”Vi mer upplysta människor låter djuren få vara ifred och äter bara naturlig mat, grönsaker och protein från växtriket”. ”Köttbullarna känns fräscha och naturliga, riktigt smaskens och framförallt är det ju så miljövänligt”. Ja, förutom då kanske kvävegödseln, natriumalginatet, den rehydrerade äggvitan (va fan är det egentligen???) och palmoljan.

Jag tror inte på att det skulle vara bättre för miljön. Jag äter svenskt kött. Jag gör det för att min kropp fortfarande, av genetiskt arv, är jägare och samlare. Det innebär att jag mår bäst av en diet som innehåller både sådant som går att jaga och sådant som går att plocka i naturen – grönsaker, frukter, bär,  bönor, nötter och en del rötter. Det är vad jag kallar naturlig mat.

Så tillkommer priset. Om du köper de här produkterna i affär blir priset per kg protein betydligt högre än till exempel kyckling. Ur miljöaspekten kan man placera quorn i samma fack som kyckling eftersom svampen i princip äter samma mat som kycklingarna gör (förutom då det där med gödsel, natruualginat, rehydrerad äggvita och palmolja). Sen tillkommer de långa transporterna som slutligen gör quorn till ett betydligt sämre miljöalternativ.

Ja, men jag äter ju bara soyaprotein utbrister då den förtvivlade veganen. Tyvärr ser det inte bättre ut på den fronten även om man numera fått ner användningen av GMO-odlad soya. För att omvandla sojabönan till sojaprotein krävs dessutom en omfattande industriell process lik margarintillverkning, och det finns olika åsikter om hur stor klimatpåverkan denna process har. Soya är även svår att odla utan besprutning vilket skapar monokulturer och utarmning av jordar. Flera stora tillverkare som säger sig använda ekologiskt odlad soya köper sina certifikat från RTRS (Round Table Responsible Soy), deras certifiering är dessvärre ifrågasatt av en del miljöorganisationer.

Roger M Carlsson

Lämna ett svar