En mänsklig tragedi

En mänsklig tragedi

Ibland skriver jag underhållande Gubbagnäll. Det här är inte det. Det är en mänsklig tragedi.  Det handlar om ett land där vansinnet tillåts fortsätta helt okontrollerat. Jag kan inte fatta att ingenting görs. 

USA är ett land där barn förblöder på gatorna efter att ett annat barn sprungit förbi och skjutit barnet med en revolver som legat i pappas sängbord. Där politiker inte gör något för att de inte vill bita den hand som föder dem. Där en organisation spenderar miljontals dollar för att förhindra att några lagar antas som kan hindra vem som helst att köpa vapen, inte ens en ynka bakgrundskontroll av den framtida vapenbäraren ska få göras.

80 amerikaner per dag dör av kulor.

Sanningen är den att NRA – national rifle assosiation är den värsta terrororganisationen av alla. Och den enda ideologin de har är att tjäna pengar. NRA spenderar otroliga summor på lobbyarbete och marknadsföring av sitt budskap. Under 2017 hade deras lobbyister i Washington lämnat in fakturor på löpande utgifter under året. Sammanlagt över 5 miljoner dollar. Middagar, papper, gem. Inget om några löner, mutor eller resor till utvalda politiker. Siffran har varit ganska jämn de senaste åren. Den totala kostnaden måste vara svindlande. Den bistra sanningen är att i The land of the free and the home of the brave innebär demokrati bara att den som har mest dollar får som de vill.

Man kan göra ett lite experiment i tankarna. De senaste 10 åren har ungefär 80 människor om dagen dött i USA till följd av en eller flera kulor.
Totalt blir det 300 000 amerikaner. Bara några få hundra av dem får stor mediabevakning, det är de som dör i masskjutningarna som sker med viss regelbundenhet i USA.

Ungefär dubbelt så många som masskjutningsoffren dör i en ny typ av självmord, där självmördaren inte riktigt vill ge sig ut på den långa resan utan väljer att ta med sig fru och barn innan han slutligen stoppar pipan i egen mun och sätter punkt.

Nu kommer då den spännande slutklämmen.
Under de senaste 10 åren har 300 amerikaner dött i terrorbrott. USA har under den perioden lagt ner över 1000 miljarder dollar på att skydda landet mot terrorister.
Smaka lite på den summan. Kanske kan några procent av den summan läggas på att skydda de egna medborgarna från sig själva?

Uppgifterna kommer från Sveriges Radio och The Center for Responsive Politics, samt den Amerikanska kongressen.

Roger M Carlsson

Lämna ett svar