Manual för att piska upp hat

Manual för att piska upp hat

Jag tillåter mig att inleda med en liten påhittad historia…Antag att du tillhör en grupp som vill piska upp en hatstämning mot invandrare i Sverige. Ni håller torgmöten, samtalar med människor men, på nåt sätt är det som att folk inte fattar. Det går helt enkelt jäkligt tungt. Motvind uppförsbacke och snålblåst. Då kläcker någon idén. ”Vi gör som farfar och de gjorde i kära gamla Tyskland”. Stämningen runt bordet blir aningen besvärad för så mycket fotfolk att vi kan promenera ut och ta makten finns ju inte än. ”Det där får du nog förklara lite bättre”. ”Enkelt! Vi ljuger, vi ljuger så tungan svartnar och sen lite till”. Sagt och gjort. Gruppen skred till handling.

Det här inlägget är publicerat på Facebook i syfte att piska upp en hatstämning. Det går ganska bra.

Exakt hur det gick till vet ingen, det vi vet är att plötsligt börjar det dyka upp små artiklar och nyheter som sprids genom märkliga webplatser. Det ser ut som nyheter men när du börjar undersöka är det något helt annat. Servrarna är utlandsbaserade. De här nyheterna har ofta sin grund i äkta händelser men med rejäla förändringar i den förmedlade nyheten. Jag har gång på gång gått igenom sådana här nyhetsinslag och gång på gång har trollen spruckit i solljuset. Jag tänkte här visa hur mycket arbete det går åt för att spräcka en enda av de här hatkampanjerna. Gruppen som delat nyheten heter Kod 291 och den har över 40 000 följare. Läser man mer noggrant är det en politisk organisation. Namnet Kod 291 syftar på den kodmarkering som många vars utbildning skett i ”Livets Hårda Skola” tror att ett brott fått i polisens rapportering om en invandrare är inblandad. Självklart är det ett lätt missförstånd. Vill du veta mer om Kod 291 finns en förklaring här

Det hela börjar med en ytterst tragisk händelse i Västerås. En ung kvinna drogas och våldtas av tre killar. Tingsrätten dömer förövarna och där borde det varit slut på historien. Åklagaren är inte nöjd utan vill ha ett högre straff. Fallet går därmed vidare till hovrätten där en av förövarna får sänkt straff eftersom det inte kunde anses styrkt att han begått barnpornografibrott. Däremot får samtliga ett högre skadeståndsbelopp att betala. För den som läst båda domarna går det lätt att läsa vad straffet blev. Samtliga har fått en 1/4 del av strafftiden mot vad en vuxen skulle fått på grund av sin ringa ålder. Samtliga har fått påföljden sluten ungdomsvård. Den som sett på nära håll vad det innebär, vet att det inte är någon dans på rosor. Dessutom tilldömdes den unga kvinnan totalt 35000 kronor högre Skadestånd. Summan är höjd i för en av gärningsmännen som fått ett eget skadestånd att betala, från 50000 till 75000 och de tre unga männens gemensamma skadestånd från 21000 till 31000. Sammanlagt har alltså en person fått 3 månader kortare strafftid men istället får den unga kvinnan 35000 mer i skadestånd. Inte vet jag vad hon uppskattar mest, 35000 på banken eller ytterligare 3 månaders ungdomsvårdsskola för den som våldtog henne. Så ser fakta i målet ut. Långt från de indignerade skrik om straffhalvering.

Här kan du själv bilda dig en uppfattning.

Tingsrättens dom
Hovrättens dom

Vad innebär det här nu då i form av ilska och hat. Vi kan titta på Facebooks system för gilla-knappen.
Arg gubbe 2652 st
Tummen up 198 st
Ledsen gubbe 88 st
Förvånad gubbe 17 st
Skrattande gubbe 4 st
Hjärta 2 st

Dessutom 1049 kommentarer och 2360 delningar

För de flesta människor är det här inget man vill dela, det är obehagligt på många sätt. När delade du nyheter om en våldtäkt senast? Det är inget man vill ha på sin vägg eller hur? Där vill du ha trevliga saker, sånt som dina vänner vill se. Så varför delar över 2300 personer en artikel om barnvåldtäkt där huvudnyheten att alla fått sänkt straff inte ens är sann – fast det är klart. För att få reda på det måste man ju läsa mer än bara rubriken. Och kommentarerna sen. Jag vet att det är några som försökt anmäla det här inlägget, men märkligt nog anser Facebook att det här inte strider mot reglerna.

Här kommer några få av de över 1000 kommentarerna. Balanserade, välgrundade och framförallt vältaliga. Vi får väl hoppas att det inte är de här som ska styra vårt land efter valet. Jag blir rädd när jag läser sånt här. Rädd för vart vi är påväg. I den här gruppen finns alltså över 40000 människor, ingen enda av dem ifrågasätter det som skrivits här.

 

 

 

 

Lämna ett svar