Friläggning i Photoshop

Friläggning i Photoshop

Många gånger behöver man frilägga motiv i Photoshop. Ibland för att man vill byta bakgrund, ibland för att använda motivet i ett annat sammanhang. Att göra det bra och så omärkligt som möjligt är en konst. Jag ska här försöka gå igenom hur det går till: Antag nu att modellen på bilden ska sättas i ett annat sammanhang. Vi kan väl börja med att öppna en bild med en modell.

Här är modellen Annika på en träbänk på berget ovanför Lysingsbadet. En bild som vore helt perfekt i en annan miljö. Jag ska därför frilägga henne.
Jag väljer verktyget snabbmarkering. Antingen genom att kicka på ikonen eller genom att trycka W.

Något som har funnits ett tag i photoshop är självstudiekurser. Där kan du snabbt få hjälp med de enskilda funktionerna. Om du hovrar ett tag ovanför den aktiverade ikonen med musen ska du få se att en liten text kommer fram och så längst ner står det ”Lär dig hur du gör”. I några snabba steg får du sen prova hur det går till och när du är klar kan du välja ännu fler tips. Det är mycket informativa och lärorika kurser så se till att gå igenom dem. Du kommer inte ångra det. Men nog om det. Åter till Annika.
Jag antar att du nu tryckt på ikonen och då kommer nya alternativ.

Uppe i menyn finns nu två knappar. Välj motiv & Markera och maskera. Klicka på välj motiv
Efter att datorn tänkt en stund kommer du troligen att få något liknande resultat. Klicka då på Markera och maskera
Då kommer du till en ny del av photoshop. På något sätt visas nu en markering. Om du klickar på visningsläge kan du enkelt byta. Jag brukar använda mig av läget överteckning (tryck V så visas det läget) Där kan du även byta färg så att du får valfri färg som visar var masken är.
På vänster sida ser du några ikoner. Klicka på zoomverktyget och zooma in för att se hur masken funkar med håret. Om det inte är helt bra som här, där skogen lyser igenom behöver du manuellt maskera av bättre. Du använder då förfina kant-penseln (tryck R )
Nu ser det genast bättre ut. Eventuellt kan du behöva ställa om lite under ”Globala förfiningar” på högersidans draglister.
Det är ju inte alltid som programmet väljer ut hela modellen. Ibland blir det lite hack och då kan du behöva måla i med hjälp av penseln (tryck B). När du målar med den har du en heltäckande mask

Så är det då dags att se om friläggningen lyckats.

Välj nu nytt lager med lagermask. Tryck därefter OK. Har du en liten skärm kan du få rulla ner för att se ok.
Nu är tanken att det ska se ut såhär, Bakgrunden är släckt och bara ditt frilagda motiv syns. Du kan nu lägga dit din nya bakgrund. Jag ska bara ha en ljus cirkel bakom.
Sissådär. Nu är det nya lagret på plats och i det har jag skapat en övertoning.

Det var väl inte så svårt?

Om du behöver mer assistans har jag spelat in ett par filmer för att göra livet enkelt för den som vill frilägga. Filmerna hittar du här

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar