Skatterna…

Skatterna…

Låt oss säga att du är en av de lyckliga som har en lön. På den betalar du ca 32% i skatt. Dessutom får arbetsgivaren betala ca 31,5% i arbetsgivaravgift. Om du får ut 10.000 så har du kostat arbetsgivaren lite över 20.000. Staten får alltså ca 50% av lönekostnaden. Du upplever dock bara att din skatt är 4700 kr

Sen går du kanske till en affär och handlar. Normalt betalar du då moms. Det är 1/4 av lönen – 25 %. Den ser du oftast på kvittot – varan kostar ju 125 spänn men du betalar egentligen bara 100 och ger staten 25. Sen går du och tankar bilen, och visst, det är skitdyrt. Visst är det synd att vi påverkat klimatet så mycket redan att vi behöver lägga på miljöavgifter och extra skatter på drivmedel för att minska bilåkandet. Men så är läget just nu.

Med allt det här i tankarna kan du nu bestämma hur du ska tänka om det här, antingen kan du bli en av de där jönsarna som står och säger ”jamen va får jag för skatten” – och visa precis hur dålig verklighetsanknytning du har, eller så kan du se att skatter gör vårt land bättre. Kolla på listan här, finns det något du tycker vi kan vara utan?

 

  • Har vi en fungerande skola får vi fler som kan utbilda sig och skapa eller få bättre jobb och betala mer skatt. Det är bra för alla!
  • Har vi en bättre vård går det fortare att få ut folk i arbetslivet igen så att de kan betala skatt. Det är bra för alla!
  • Har vi en bättre omsorg om de gamla motiverar det människor att betala skatt för de ser att farmor och morfar får ett värdigt liv efter arbete. Eller att vi tar hand om de som inte kan ta hand om sig. Det är humant, det är civiliserat och det är bra för alla!
  • Tar vi hand om de mest utsatta i samhället ökar tryggheten. Det är bra för alla!
  • Tar vi hand om de som skadat sig i jobbet eller förlorat sitt jobb minskar utslagningen och tryggheten ökar. Det är bra för alla!
  • Har vi en väl utbyggd polis och rättssystem ökar det tryggheten när de kan lagföra de som begår brott.
  • Har vi bra utbyggda allmänna transporter kan vi minska bilåkandet
  • Har vi bra vägar minskar det olyckor och fordonen håller längre
  • Har vi en bra infrastruktur med radio/tv-nät fiber till alla ökar jämlikheten och friheten att bosätta sig var man vill

 


Det handlar alltså om skapa bra förutsättningar för alla människor i landet, oavsett om du bor i Ystad eller Jokkmokk. Antingen du är fattig eller rik och detta oavsett om du föddes in i en fattig eller rik familj. Tanken är att alla ska ha samma möjlighet att bli det bästa de kan bli.

Det åstadkommer vi med bra skola, vårt, omsorg och infrastruktur. Med bra infrastruktur går det lika lätt att starta företag på landsbygden som i Stockholm. Med bra medborgare i landet och bra infrastruktur kommer ännu fler små och stora företag att skapas. Ja, det kostar men vi har verkligen råd med det – om alla betalar sin skatt.

Du kanske tycker det är naivt, men om du verkligen funderar på det här, har du själv ett förslag på ett bättre system? Ska du själv stå för allt lär det inte räcka så värst långt. Så, låt höra nu, vilket system förordar du?