Kor – bra för miljön

Kor – bra för miljön

Det där om att veganmat ska va så bra för miljön…

Uttryck / Av RCadmin / 2020-01-20

Visst kan man käka grönsaker o spannmål – inga problem. Men det viktiga är att det är odlat i närheten. Att käka vegomat som transporterats hit från England däremot är inte speciellt miljösmart. Ta till exempelvis quorn. Och ingen verkar bry sig om hur den stackars mögel-svampen Fusarium venenatum mår. Eller hur nyttigt det är att ha mögelsvamp som sitt främsta intag av protein – men hur det påverkar en människa kan bara framtiden utvisa.

Mums, quorn, eller mögelsvamp menar jag ju.

Det stora problemet för vårt inhemska jordbruk uppstår när man försöker ta bort djuren ur ekvationen om vår mat. Så många kor, får, getter som betar där inget annat växer – och omvandlar gräs, blad och buskar till mat för oss. De gör det på åkrar där man inte kan köra med traktor och redskap och de håller våra landskap öppna medan de gör det.
Sen tar vi djurens gödsel och sprider ut den på åkrarna – och plötsligt får vi matjord som verkligen består av mull och näring. Folk-skit kan vi inte just nu inte sprida på åkrarna. Eftersom de mänskliga restprodukterna är full av skadliga medicinrester och giftiga ämnen – tyvärr…

”Jamen den däringa växthusgasen då! Korna dödar oss ju faktiskt med sina fjärtar.”. Den där gasen ja, den hade jag sånär glömt. Den där gasen – metan – som efter sju år blivit gräs igen. Den fortsätter inte att vara växthusgas utan bryts ner av solljuset. Metanet i luften har faktiskt halverats sen början av 1900-talet eftersom antalet kor halverats .. det är därmed knappast kornas fel att det blir varmare… Vems felet är kanske inte är så svårt att lista ut. Vi såg ju en markant nedgång i co2 under corona – du vet, då när nästan ingen flög…

Nej, det är inte kor som förstör miljön och jorden.

Det är därför jag gärna äter närodlat kokött. Det är mums! och riktigt bra för miljön. Samtidigt medför det att matjorden får en bättre möjlighet att orka bära bördan av mat till alla veganer så de så! 😉
/Roger Carlsson

Lämna ett svar