Problem med leveranser

Problem med leveranser

Det finns många sätt att håva in även relativt pålästa telefonanvändare. Ett av de mer försmädliga är när det rör sig om leveranser. Vi har ju alla vant oss vid att det nästan alltid är problem när något ska levereras.

Läs igenom HELA texten.

Jag höll på att åka dit på ett sms-bedrägeri igår. Riktigt retligt då jag ofta, och med hög svansföring inskärper vikten av att ALLTID läsa hela texten och att ALDRIG klicka på länkar som du inte vet vart del leder. Dessvärre var det nu dags för mig att klanta till det – men, knappt hade jag tryckt innan jag hade fick sinnesnärvaro nog att direkt starta om telefonen, sen stängde jag ner wifinätet och när telefonen kom igång tryckte jag igång flygläget på den. Därefter körde jag igenom telefonen med antivirus och antimalware och allt-möjligt-anti-ta-mig-fan. Allt medan jag tyst bannade mig själv genom att internt uttala många ord som inga barn ska behöva höra.

Varför klickade jag då på länken?

Till att börja med var sms:et snyggt utformat, skrivet på välformulerad svenska och med punkter och kommatecken där det skulle vara interpunktion. Dessutom var det trovärdigt. Det skulle kunna vara så att det blivit problem med en leverans och länken såg inte så jättekonstig ut – det var en så kallad kortlänk av typen bit-ly.com. Tur att jag fann mig så snabbt. Men känslan… Jag kan lätt tänka mig den där anställde som sitter på ett stort företag och klickar på en oskyldig länk i ett mail med ett social engeneering hack av typen ”Är det här du” eller ”Har du sett va chefen gör på fritiden”. Såna kan ju vara extremt lockande (längst ner kan du se hur det kan vara uppbyggt). Ett klick och plötsligt är alla företagets servrar och datorer krypterade och den retfulla texten ”Betala 200 bitcoin så får du nyckeln” blinkar på skärmen. Den känslan…

När du väl blivit hackad är det för sent.

Vad göra

Det gäller alltså att motstå den där klickimpulsen tillräckligt länge för att din hjärna ska kopplas in. Det är bara att träna på varje liten facebookreel eller annan liknande. Så fort du känner ”wow den där måste ja se” ska du pausa och vänta tills hjärnan hunnit ikapp och du kan fatta ett rationellt beslut om länken.

Om du inte vill behöva motstå är mitt förslag att du skaffar dig en brandvägg med en särskild slasksurfzon. Där placerar du en dator som du kan skicka till återvinning eller ominstallation när den fått virus. Släpp aldrig in den i ditt nät igen. Om du är lite mer händig så bygger du upp den så att den nyinstalleras vid varje start – så slipper du fundera.

Skaffa dig en slasksurfzon i nätet

Ett enkelt hackermail…

Såhär kan ett social engeneering-mail se ut. Bilden är för övrigt mitt pek och långfinger fotade på riktigt nära håll så det blev lite suddigt.. Det räcker för att lite snuskiga fantasier ska komma igång hos mottagaren och därmed är hjärnan helt urkopplad. Några inledande ord som ytterligare förstärker och de flesta är redo att krokas fast.
OMG Kolla på det här!!!!!!!

Nej.. det går inte att klicka på den här 😉

Behöver du ordförklaringar?
Computer Sweden har en fin ordlista där det mesta i dataväg står med.
https://it-ord.idg.se/ord/social-manipulering/