Den där kometen

Den där kometen

Ok. Om det är fler som är sugna på att se komet så kan det kanske fungera även ikväll. Därefter påstås det att inverkan från månens ljus blir allt för stort. Vädret ska även det bli hyfsat för skådande av stjärnhimmel (I alla fall Västervik o en bit söder ut)

Gårdagens fångst, prickade rätt under inställningsförsöken även om det är hårt zoomat i efterhand..

För den som har sina ögon i hyfsad ordning kan det vara bra att utgå från polstjärnan. Den hittar du genom att liksom dra ut en linje från de två bakre stjärnorna i karlavagnen… (Eller stora björn/ursa major) Polstjärnan (polaris) är sista stjärnan i bågen på lilla karlavagnen (lilla björn/ursa minor) följ bågen ner till de två sista stjärnor i själva ”vagnen” och gå sen snett neråt från dessa… booom. Där är kometen eller som den xå heter: C/2022 E3 (ZTF). Har du nu bara tillräckligt bra syn eller en bra kikare/kamera så kan du se den.

Sen är ju frågan vilka inställningar du ska ha när du fotograferar.

Jag fick tips innan om att ha en slutartid på 20 sekunder, bländare 4 och iso 1600…

Jag blev inte imponerad av den inställningen.. Ok, har du en sjujävla zoom på så ska du inte ha så långa slutartider…

Stjärnorna blev långa streck..

Korta ner till 8-9 sekunder, bländare 8 och iso 2200 så blev det bättre

Lämna ett svar