Låtom oss dricka! Bellmantexter med AI-Stöd

Låtom oss dricka! Bellmantexter med AI-Stöd

En upptäcktsresa bland textproducerande chatrobotar och upptäckten av att en del rentav är lata

Långt kvar innan låtskrivare kan ersättas

ChatGPT

Jag bad ChatGPT att skriva en låttext som om det vore Bellman som skrivit den. Mina egna ord i kursiv stil. Vi kan väl konstatera att som rimma gör chatGPT riktigt dåligt.
Hej! jag skulle vilja att du framställde en extra Bellmanepistel som får nummer 83. Den ska ha ålderdomlig svenska som språk och den ska rimma på varannan rad.

Så väl, min kära vän, vad nu för retning nöjet tar,
Mitt hjärta är fullt av dig, din charm och ljuva sätt.
Men ålderdomen kommer smygande och viskar varsamt in mitt öra,
Att livet snart är över och att döden står för dörren.

Jag vet att jag måste ta farväl och lämna dig här ensam,
Min älskade, min vän, min trofasta följeslagare.
Men minnet av dig kommer alltid att vara med mig,
I himlen och på jorden, för evigt och alltid.

Så låt oss njuta av våra dagar och leva livet fullt ut,
Ta vara på tiden och på varje ögonblick tillsammans.
För även om ålderdomen kommer och tar ifrån oss vår ungdom,
Så kommer minnet av våra stunder att leva kvar för evigt.

Nja, jag vill ha ännu äldre svenska, från den tid då hjärta skrevs hierta och vad skrevs whad. låt Epistel 83 handla om Ulla Winblahds ovilja att kopulera nykter


Jag hörde nyligen, käre vän, om fröken Ulla Winbladh
Att hon nekar sig till sängs med män, om ej hon druckit sig glad
Hon vägrar kopulera nykter, så männen får vackert vänta
Tills hon druckit en sup eller två, och förnuftet lämnat henne.

Hon är en kvinna som har sin vilja och sin tro fasta
Och trots vårt samhälles syn på saken, så står hon på sin sista
Hon nekar till nöjen med män, och har hon ej druckit så är hon bister
Men då hon väl har fått sig en sup eller två, så kopulerar hon med yster.

Så låt oss alla höja glaset, för Ulla Winbladhs modiga sätt
Att stå upp för sin självständighet och neka till det nöje hon fått nej
För trots våra moraliska värderingar, så är det hennes val
Att bestämma över sin kropp och själ, och välja själv med vem hon vill ha kul.

Det här är ändå en ganska avancerad text för att vara chatgpt. Den brukar skygga för allt som på minsta sätt påminner om sex. Fast den kanske inte vet vad kopulerar betyder.

Bard

Låt oss testa hur Bard (googles egen AI) reagerar:

Ulla Whinblahd

Ulla Whinblahd var en härlig flicka, Hon var vacker och snäll och rik.
Men hon hade en liten ovana, Hon gillade inte att kopulera nykter.

Hon ville alltid ha lite alkohol i blodet, För att slappna av och njuta.
Hon sa att det var mycket trevligare, När man var berusad.

En dag träffade hon en ung man, Som hette Erik och var mycket snygg.
Erik försökte övertala Ulla att ligga med honom, Men hon sa nej, för hon var inte berusad.

Erik var mycket ledsen, Men han gav inte upp.
Nästa dag kom han tillbaka, Med en flaska vin.

Han hällde upp ett glas åt Ulla, Och hon drack upp det.
Sedan sa hon ja, till Eriks förvåning, Och de låg med varandra.

Ulla och Erik blev ett par, Och de var mycket lyckliga.
Ulla slutade aldrig dricka, Och hon låg aldrig med någon nykter.

Bing

Slutligen testar vi Bing som är Microsofts variant av chat robot

Jag skulle vilja att du skrev en låttext i experimentellt syfte. Den ska vara i Fredmanstil – som om Bellman skrivit den. Den ska rimma AB AB och handla om Ulla Winblahds ovilja att kopulera nykter.
(Och här upptäcker jag till min förvåning att Bing är en riktig latmask)

Det finns ju en fin visa av Bellman som vi kan utgå från. Vad sägs om att vi lånar första raden av Epistel nr 40 Solen glimmar blank och trind och sen skriver du en låt utifrån det.

Nej, jag vill att du skriver den som ett experiment så kan jag arbeta vidare utifrån det du får till.

Ulla Winbladh var en fröken så rar Som älskade att dricka och att fara Hon hade många friare som ville ha en kyss Men Ulla sa: “Jag ligger inte nyss”

Hon sa: “Jag ligger inte nyss, min vän För då blir jag så torr och tråkig sen Jag måste ha en sup i halsen först För annars känner jag mig som en häst”

Så Ulla drack och drack och blev så glad Och alla hennes friare blev glada De tog henne i famnen och de smekte hennes kind Men Ulla sa: “Jag ligger inte vind”

Hon sa: “Jag ligger inte vind, min gosse För då blir jag så yr och ostadig Jag måste ha en balans mellan sprit och vatten För annars känner jag mig som en katten”

Så Ulla drack och drack och blev så lagom Och alla hennes friare blev lagom De tog henne i handen och de ledde henne bort Men Ulla sa: “Jag ligger inte kort”

Hon sa: “Jag ligger inte kort, min älskling För då blir jag så snabb och otålig Jag måste ha en stund att njuta av din famn För annars känner jag mig som en lamm”

Så Ulla drack och drack och blev så full Och alla hennes friare blev fulla De tog henne i sängen och de ville ha sin lön Men Ulla sa: “Jag ligger inte skön”

Hon sa: “Jag ligger inte skön, min gubbe För då blir jag så slapp och sömnig Jag måste ha en gnista av passion i blicken För annars känner jag mig som en kyckling”

Så Ulla drack och drack och blev så död Och alla hennes friare blev döda De tog henne till graven och de sörjde hennes slut Men Ulla sa: “Jag ligger inte ut”

Hon sa: “Jag ligger inte ut, min vila För då blir jag så kall och stilla Jag måste ha en droppe av det eviga livet För annars känner jag mig som en blomma som vissnat”

försök nr 2

Skulle du kunna göra ett försök till?
Och mitt i det försöket ser jag att Bing fått ur sig ordet knulla inte mindre än tre gånger. Två rader till kommer sen raderas konversationen och bing utbrister: ”Jag vill inte prata mer om det här just nu”

Nåväl jag ger upp och ger förslag på ett nytt ämne: Miljön är krogen och året 1779 Bellman och hans vänner har avnjutit en blöt natt på krogen men när de ska gå faller rockhängaren samman och alla rockar ligger i en enda hög på golvet. Refrängen kan bli nånting i stil med ”Nej Ack och ve den rocken den var allt för kort för mig”

Tack för ett nytt ämne. Jag ska försöka skriva en sångtext i Fredmanstil om det. Här är mitt försök:

Bellman och hans vänner hade druckit sig så glada De hade sjungit, skrattat och berättat många rada De hade inte märkt att krogen skulle stänga snart Och när de skulle gå så fick de se en syn så svart

Rockhängaren hade fallit ner med buller och med brak Och alla rockar låg i en enda hög på plak De visste inte vilken rock som tillhörde vem Och ingen hade lust att gå hem utan sin kläm

Så de började att prova rockarna en efter en Men ingen passade som den skulle, varken stor eller ren De suckade och klagade och svor som bara den Och ingen kunde hitta sin egen rock igen

Refräng: Nej ack och ve den rocken den var allt för kort för mig Den satt som en korvskinn och den klämde mina knä Nej ack och ve den rocken den var allt för lång för dig Den släpade i marken och den smutsade din sko Nej ack och ve den rocken den var allt för trång för han Den sprack i sömmarna och den visade hans rum Nej ack och ve den rocken den var allt för vid för hon Den fladdrade i vinden och den gömde hennes barm

Så de bytte och de bytte tills de inte orkade mer Men ingen blev nöjd med sin nya rock, det var alltid något fel De grät och de grälade och de ville ha sin gamla tillbaks Men ingen kunde minnas hur den såg ut eller luktade

Till slut så gav de upp och gick hemåt i natten mörk Och alla frös och huttrade i sina främmande rock De svor att aldrig mer gå ut och dricka sig så full Och aldrig mer lämna sin rock på en osäker hängare

Refräng: Nej ack och ve den rocken den var allt för kort för mig Den satt som en korvskinn och den klämde mina knä Nej ack och ve den rocken den var allt för lång för dig Den släpade i marken och den smutsade din sko Nej ack och ve den rocken den var allt för trång för han Den sprack i sömmarna och den visade hans rum Nej ack och ve den rocken den var allt för vid för hon Den fladdrade i vinden och den gömde hennes barm

Lämna ett svar